Original article | Open Access
Educational Policy Analysis and Strategic Research 2011, Vol. 6(1) 23-37
pp. 23 - 37
Publish Date: January 01, 2011 | Number of Views: 1799 | Number of Download: 3225
Abstract
Bu çalısmada bir ders için, farklı yazar ve yayınevleri tarafından hazırlanan ders kitaplarının ne ölçüde birbirlerinden farklılastıkları ve özgün nitelik tasıdıkları sorusu ele alınmaktadır. Özgünlük ders kitaplarında farklı ve yenilikçi yöntem ve yaklasımlara yer verilmesini, kitapların içeriginin belirli ölçülerde birbirlerinden farklılasmasını ifade etmektedir. Çalısma kapsamında 1997-2006 arasında yayınlanan, Tarih 1 ve Tarih 2 derslerine ait toplam on adet ders kitabı içerik analizi yöntemiyle incelenmistir. Arastırmanın bulgularına göre, bu dönemde uygulanan kitap çesitliligi politikasına ragmen, özgün ve yenilikçi ders kitaplarının gelistirilmesine yönelik olumlu bir gelismenin oldugu söylenemez. İncelenen dönemde kullanımda olan, farklı yazar ve yayınevleri tarafından hazırlanan ders kitaplarının hem içerik, hem de yöntem açısından birbirlerine asırı düzeyde benzedikleri gözlenmektedir. Arastırma sonuçları bu durumun sebeplerine de ısık tutmaktadır. Ders kitabı inceleme ve onaylama konusunda, Milli Egitim Bakanlıgı’na hâkim olan asırı kontrolcü yaklasım ve uygulamaların bu durumun ortaya çıkmasında en önemli etkenlerden birisi oldugu görülmektedir.
Keywords: Tarih Ögretimi, Ders Kitapları, Ders Kitapları Onay Sistemi
APA 7th edition
OZTURK, I.H. (2011). Ders Kitaplarında Özgünlük Sorunu ve Nedenleri: Tarih Ders Kitapları Örnegi. Educational Policy Analysis and Strategic Research, 6(1), 23-37.
Harvard
OZTURK, I. (2011). Ders Kitaplarında Özgünlük Sorunu ve Nedenleri: Tarih Ders Kitapları Örnegi. Educational Policy Analysis and Strategic Research, 6(1), pp. 23-37.
Chicago 16th edition
OZTURK, Ibrahim Hakki (2011). "Ders Kitaplarında Özgünlük Sorunu ve Nedenleri: Tarih Ders Kitapları Örnegi". Educational Policy Analysis and Strategic Research 6 (1):23-37.